Krois Brewery & Őribird Sörfőzde

 

A Krois Brewery a térség első kisüzemi sörfőzdéjeként indult, még 2016-ban. Az üzemet Mühl Erik és Németh Gábor alapították. Akkoriban már mindketten jó ideje craft sör rajongók voltak. Erik 2010 óta készít söröket, Gábor pedig egy hosszabb brüsszeli tartózkodás során szeretett bele a minőségi sörökbe.

A Krois név első fele Fertőrákos német nevéből származik – ezzel is utalva a településre, ahol az üzem található. Kezdetektől fogva a magas minőségű craft sört szeretnék közelebb hozni a magyar emberekhez. Legnépszerűbb tételeik közé tartozik a La Grisette búzasör, az Aviso APA és a Black Unicorn stout.

 

A Krois Brewery vendége a 2023-as Nyitott Főzdék Napján a Nagyrákoson működő ŐriBird Sörfőzde lesz, tehát utóbbi söreivel is a Krois kertjében ismerkedhetsz meg!

AZ ŐriBird Sörfőzde alapítói ugyancsak házisör főzőkként kezdték, még 2021 januárjában. Ezt követően nagyon intenzív kísérletezésbe fogtak és csakhamar megalkották saját sörmárkájukat, amelynek neve az Őrségből és a „The early bird catches the worm” („Ki korán kel, aranyat lel”) közmondásból alakult.

Főhadiszállásukat egy régi, átalakított borospincében rendezték be, a márkával pedig 2022 tavaszán léptek piacra.

Jelenleg ötféle sörük kapható. A Királyka egy hagyományos, könnyed és frissítő láger, a Süvöltő ötféle komlóval készített New England IPA. A Jégmadárról elnevezett tétel friss, gyümölcsös aromájú belga stílusú búzasör, a Darázsölyv egy testes, amerikai stout, míg a Búbosbanka könnyed, málnás witbier. A Nyitott Főzdék Napján pedig debütál az ŐriBird újdonsága, egy feketeribizlis sour ale, a Keresztcsőrű, amely a tervek szerint ezen a napon lesz először elérhető a végleges csomagolásban és arculatban.

 

Programok:

 

A Krois Brewery és az Őibird Sörfőzde közös buliján 2-2 csapolt sört kóstolhatsz majd tőlük, valamint több mint 10 féle üveges termékkel várnak majd!

Természetesen lesz vezetett sörkóstoló is a főzdében, méghozzá három időpontban:

  • 11:00
  • 14:00
  • 16:00

Ennek ára 4900 Ft, és a részvétel előregisztrációhoz kötött!

 

A sörkóstoló jelentkezéshez kattints ide!

 

A sörök mellé sült malac porchetta készül, pecsenye hagymás, fokhagymás tejfölös kenyérlángoson egybe pirítva. Ez egy tradicionális olasz étel, kissé újragondolva vándorkemencés módon: a kicsontozott malacot zöldfűszeres keverékkel szárazon pácolják, felgöngyölve, kötözve egy napig érni hagyják, majd hagyományos fatüzeléses kemencében sütik vajpuhára.

A szaftos malachús szeleteket ezután sült pecsenyehagymás, fokhagymás tejfölös feltéttel megbolondított kenyérlángosokon, nyílt láng mellett, némi sajt feltéttel sütik össze.

A porchetta ára: 5700 Ft

 

Gyümölcs és a sör szavazás:

 

A Nyitott Főzdék Napja gyümölcs és a sör közönségszavazásában keressük a legnépszerűbb magyar gyümölcsös terméket.

A Krois Brewery a La Grisette Framboise-t ajánlja, amelyben a főzde visszafogott La Grisette vallon búzasöre rengeteg málnával tér vissza! Csekély alkoholtartalmával és átható gyümölcsösségével ugyanúgy intenzív, ahogy könnyed ital, egyszerre történelmi és modern.

 

Ha erre a sörre szavaznál, kattints ide!

 

Az ŐriBird Sörfőzde pedig a vadonatúj Keresztcsőrűt javasolja. Ez egy feketeribizlis sour ale, amiben minden ott van, amiért a fekete ribizlit szeretjük. Kóstold meg az elsők között!

 

Ha erre a sörre szavaznál, kattints ide!

 

Cím:

(Krois Brewery) 9421 Fertőrákos, Fő utca 202.

Web:

kroisbrewery.com / oribird.hu

Facebook:

facebook.com/Kroisbrewery / facebook.com/oribirdsor

 

Galéra

Krois Brewery

 

 

ŐriBird Sörfőzde